UTRECHT – Ouders van de vermoorde Utrechtse studente Nadia van de Ven krijgen na meer dan tien jaar van rechtszaken toch een schadevergoeding. Dat zegt de zus van Nadia tegen RTV Utrecht. Door de jarenlange rente kan dat bedrag oplopen tot bijna twee ton.

Daarmee zou het één van de grootste schadevergoedingen worden die in Nederland is toegekend. “We hebben er vreselijk lang op moeten wachten, buiten onze schuld”, zegt Lucinda van de Ven, de zus van de vermoorde Nadia.

STUDENTENHUIS
De moord aan de Utrechtse Weerdsingel gebeurde vijftien jaar geleden. De studente Medische informatica Nadia van de Ven werd dood in haar studentenhuis gevonden.

Uit onderzoek bleek dat Pascal F., de huisbaas van Nadia, haar na onenigheid had omgebracht met een semi-automatisch pistool. Hij kreeg een jarenlange straf en zit in TBS. De nabestaanden van Nadia bleven achter met het verdriet en met praktische problemen.

WERKEN
Minke van de Ven, de moeder van Nadia, had voor de moord een praktijk aan huis als natuurarts. Na de dood van haar dochter kwam er van werken niet meer zoveel terecht en stapelden de financiële problemen zich op. “Ik heb nog altijd alle dagen verdriet, dat kan ik niet ontkennen. Werken lukte gewoon niet meer.”

Samen met haar dochter Lucinda vocht ze voor financiële compensatie. Haar zaak was de eerste in Nederland waarbij ook daadwerkelijk smartengeld werd toegekend.

ADVOCAAT
Toch krijgt ze dat geld nu pas, want de advocaat van de familie maakte een fout tijdens de rechtszaak. Daardoor hoefden de dader en zijn ouders het geld niet te betalen.

Minke en Lucinda krijgen de schadevergoeding waarop ze recht hebben, dan ook niet van de dader. De advocaat die de fout erkende, bleek verzekerd te zijn tegen beroepsfouten.

Zijn verzekering betaalt nu, na een lange rechtszaak, de schadevergoeding alsnog. “Dat maakt het allemaal nog zuurder, dat je extra lang op je geld moet wachten door een fout van je advocaat.”

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1583751/tonnen-smartengeld-voor-nabestaanden-utrechtse-studente.html