ENSCHEDE/HENGELO – De openheid van het ziekenhuis MST over fouten bij de behandeling van schaamlipkanker verdient een pluim, geen tuchtzaak.
Dat zegt letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo. Hij heeft oud-patiënten die niet goed zijn behandeld voor schaamlipkanker aangeraden geen tuchtzaak tegen de gynaecologen aan te spannen.
Drost vreest dat de gang naar het medisch tuchtcollege een averechts effect heeft. Het kan ziekenhuizen kopschuw maken om nog een keer zo open te zijn over missers.
Vorige maand maakte het Medisch Spectrum Twente (MST) bekend dat in de ziekenhuizen MST en ZGT tussen 2000 en 2012 grote fouten zijn gemaakt bij de behandeling van schaamlipkanker (vulvacarcinoom). Hierdoor is mogelijk bij zeven vrouwen de ziekte teruggekeerd in de lies. Drie van hen zijn aan hun ziekte overleden.
Drost staat vijf patiënten bij. Het tuchtrecht is niet nodig om het ziekenhuis aansprakelijk te stellen voor de schade. Aansprakelijkheidsstellingen zijn klaar en gaan binnenkort de deur uit. Daarna kan de verzekeraar de zaak afwerken.
Drost hoopt dat dit door de openheid een proces is van op zijn hoogst drie maanden. De schade wordt erkend en ‘dan moet je die vergoeden’, aldus Drost.
http://www.tubantia.nl/regio/enschede/letselschade-expert-prijst-ziekenhuis-om-openheid-1.4353779